KANKAAN LEIKKUU

Kankaan leikkaaminen on tärkeä vaihe ompelun onnistumisen kannalta. Ennen leikkaamista on huolehdittava, että kangas on esipesty, eikä siinä ole ryppyjä. On hyvä myös tarkastaa, että kangas on ehjä.

Kaavoja aseteltaessa tulee huomioida kankaan oikea suunta. Neuloksissa kangas usein leikataan siten, että kangas joustaa parhaiten leveyssuuntaan. Tällöin leikattu kappale joustaa enemmän vartalon ympäryksen mukaan. Neulosten joustavuus kuitenkin vaihtelee. Jotkut joustavat vain yhteen suuntaan, toiset kaikkiin. Kangas onkin hyvä tarkastaa aina ennen leikkausta yksilöllisesti. Myös kankaan kuviointi on otettava huomioon.

  • Levitä kangas niin, ettei kankaaseen kohdistu kiristystä tai venytystä.
  • Pyri ensisijaisesti leikkaamaan kappaleet aina lankasuoraan. Tällöin kangas ei lähde kiertämään valmiissa vaatteessa. Lankasuora (ls) tarkoittaa kankaan oikealla puolella pystysuoraan kulkevaa silmukkajonoa, joka yleensä erottuu tarkasti katsottuna tiheänä viivarivistönä. Kaavojen kappaleisiin on taas piirretty viiva, joka osoittaa lankasuoran suunnan. Aseta siis kaavat kankaalle siten että lankasuoraviiva asettuu lankasuoraan. 
  • Mikäli kappale tulee leikata taitteelta, taitetaan kangas kaksinkerroin lankasuoraa pitkin ja kaava asetellaan taitteen kohtaan.
  • Mikäli kankaassa on kuvioita tai raitoja, huomioi näiden suunta. Joustavien kankaiden valmistustavasta johtuen kuviointi ja lankasuora eivät aina kohtaa. Mikäli painettu kuvio asettuu vinoon lankasuoraan nähden, leikkaa kappaleet niin että kuviot ovat kappaleissa suorassa, vaikka langansuunta jäisikin tällöin hieman vinoon.
  • Kiinnitä kaavat kankaaseen huolellisesti nuppineuloin tai kaavapainoja käyttäen.
  • Merkkaa kankaaseen myös kaikki kaavassa olevat hakit eli pienet viivat jotka toimivat ompelun aikana kaavojen kohdistusmerkkeinä.
  • Jos kankaassa on kuvioita, huomioi kaavoja asteltaessa että kuviot ovat oikein päin ja että kuoviot kohdistuvat kappaleissa halutulla tavalla. 
  • Tarkista vielä ennen leikkaamista, mihin kohtiin kappaleita tulee leikata lisäksi saumanvarat, sekä mahdollisesti myös käännevara. 




Linkit ja lähteet:
Kangaskorjaamolla: Näin leikkaat kankaat paitaan
Lampinen, L. & Mäkelä, T. (1987) Trikoovaatteita ompelemaan. Espoo: WSOY.
Smith, A. (2009). Ompelun ABC. Kustannusosakeyhtiö Perhemediat Oy.

Ei kommentteja: