NAPIT JA NEPPARIT

Nepparit
Joustavien kankaiden kanssa on suositeltavaa käyttää joustaville kankaille suunniteltuja neppareita, jotka kiinnityvät kankaan läpi usealla hakasella ilman että kankaaseen täytyy tehdä reikää. Mikäli reikä joudutaan tekemään esimerkiksi sirkkarengasta varten, tulee kangas tukea huolellisesti tukevalla joustamattomalla kankaalla, muutoin reikä venyy.
  • Nepparin alle tarvitaan aina tukikangas. Tukikankaana voi käyttää käyttökohteesta riippuen esimerkiksi kiinni silitettävää tukikangasta, palaa joustamatonta tai joustavaa kangasta tai resoria.
  • Resorikanttiin laitettava neppari ei tarvitse tukikangasta.
  • Neppareiden kiinnitykseen tarvitsee omat välineet. Usein nepparipaketeiden mukana tulee juuri niille neppareille sopivat holkit (muoviset alustat, joihin neppari upotetaan kiinnityksen ajaksi). Lisäksi tarvitsee vasaran, jolla neppari isketään kiinni. 
  • On olemassa myös erilaisia nepparipihtejä, jotka helpottavat ja nopeuttavat neppareiden kiinnittämistä.
  • Muovisia KAM-neppareita ei voi kiinnittää samoilla välineillä, koska niiden rakenne on erilainen. Niiden kiinnittämiseen tarvitaan omat KAM-nepparipihdit. On olemassa myös neppipressi, joka on kylläkin melko iso ja raskas. Sitä ei myöskään ole saatavilla joka paikasta. Saatavuutta voi kysellä KAM-neppareita myyvien jälleenmyyjien kautta. 

Vasemmalla holkki neppareiden kiinnitykseen, oikealla Prymin nepparipihdit

Vasemmalla kansineppari trikoolle, oikealla jerseyneppari

Vasemmalla käsin ommeltavat nepparit, oikealla KAM-neppari


Napit
Nappeja ja napinläpiä voi käyttää myös joustavissa kankaissa. Kankaan joustavuuden vuoksi napin kiinnityskohta ja napinläven ommelkohta tulee tukea huolellisesti.


Sirkat
Sirkkoja (purjerenkaita) on erikokoisia ja niitä käytetään esimerkiksi nyörikujan aukon huolittelussa. Sirkan kiinnitys vaatii reiän tekemistä kankaaseen. Ettei reikä veny ja sirkka irtoa, tulee kangas tukea kunnolla paksulla liimakankaalla ja mahdollisesti myös joustamattomalla kankaanpalalla. Sirkka kiinnitetään nepparin tavoin joko holkilla ja vasaralla tai nepparipihdeillä.

Vasemmalla nappeja ja päällystettävä nappi, oikealla sirkkarenkaita


Linkit ja lähteet:
Royal-tuote: Prym rengasneppien kiinnittäminen
Liljatar: Sirkkojen kiinnitys

Ei kommentteja: