VETOKETJUT

Vetoketjuja käytetään joustavien kankaiden kanssa, kuten muissakin kankaissa. Vetoketjua ommellessa joustavan kankaan reuna on kuitenkin aina tärkeää tukea joustamattomalla tukikankaalla. Ilman reunan tukemista voi kangas venyä, mutta vetoketju ei veny lainkaan. Tämän seurauksena reuna saattaa aaltoilla tai kappale venyy liian pitkäksi vetoketjuun nähden.





Vetoketju ja sen paksuus sekä pituus valitaan käyttökohteen ja materiaalin mukaan.

  • Umpiketju: vain ylhäältä aukeava ketju, käytetään esimerkiksi pussukoissa ja taskuissa.
  • Avovetoketju: on avattavissa kokonaan. Käytetään esimerkiksi takeissa.
  • Spiraalivetoketju: vetoketju jossa on tiheä, spiraalimainen hammastus. Spiraaliketjut ovat kevyitä ja taipuisia ja soveltuvat esimerkiksi trikoovaatteisiin.
  • Hammasvetoketju: muovi- tai metallihampaista muodostuva ketju on selvästi spiraaliketjua jäykempi ja tukevampi. Hammasketju soveltuu paksumpiin kankaisiin kuten collegeen, tai vuoritettuihin vaatteisiin.
  • Metrivetoketju: pitkä spiraaliketju, jota myydään senteittäin tai metreittäin. Ketju lyhennetään tarvittavaan mittaan ja lisätään itse haluttu määrä vetimiä. Käytetään umpiketjun tavoin.
  • Piilovetoketju: vetoketju, joka ommellaan piilovetoketjupaininjalalla. Valmiissa työssä vetoketju asettuu huomaamattomasti vaatteen saumaan. Käytetään esimerkiksi mekoissa ja hameissa. 
  • Pitsivetoketju: vetoketju, jonka reunat ovat pitsikoristeellisia. Vetoketjut ommellaankin kankaan päälle niin, että vetoketjun pitsireunat jäävät kokonaan näkyviin. Käytetään esimerkiksi kasseissa ja mekoissa.

Vetoketjuja on saatavilla eri paksuisina ja pituisina. Vetoketjujen paksuus vaihtelee tyypillisesti 3 mm-8 mm välillä. Mitä tukevampi ja paksumpi kangas on, sitä paksumpi vetoketju on hyvä valita. Vetoketjun pituudet vaihtelevat yleensä 5 cm välein.


Ei kommentteja: